Lineaarijärjestelmät ja alumiinijärjestelmät – näin parannat suunnittelua
Optimaalisen rakenteen luominen, joka vastaa sekä vaatimuksia että on kustannustehokas, vaatii hieman harkintaa. On kuitenkin joitakin asioita, joita voit tehdä suunnittelutyön yksinkertaistamiseksi sekä lineaari- että alumiinijärjestelmien osalta. Olemme keränneet tietoa siitä, miten voit korjata yhdensuuntaisuusongelmia, helpottaa suunnitteluprosessia ja valita oikea liitos alumiinirakenteeseesi.
Lineaarisessa liikkeessä johteet asennetaan yhdensuuntaisesti toisiinsa nähden. Tämä pitää tehdä suurella tarkkuudella – kyse on millimetrin sadasosista. Yhdensuuntaisuuspoikkeamia syntyy siis silloin, kun asennuspinnat eivät ole täysin tasaisia tai jäykkiä, ja tällöin asennuksesta voi tulla sekä aikaa vievää että kallista. Poikkeamat aiheuttavat myös kulumista, mikä puolestaan vähentää käyttöikää merkittävästi. Yhdensuuntaisuus- ja kulmapoikkeamia syntyy lähes aina lineaarisessa liikkeessä. Siksi meillä on tuote, joka korjaa ongelman helposti jo suunnitteluvaiheessa. Siinä ohjaavan ja uivan johteen yhdistelmä kompensoi jopa neljän millimetrin yhdensuuntaisuuspoikkeamat.
Alumiinikehikon suunnittelussa on ennen kaikkea kyse toimivan ratkaisun luomisesta. Kyse on kuitenkin myös rakenteen optimoinnista, jotta asennuksesta tulee yksinkertainen ja kustannustehokas laadusta tinkimättä. Valitsemasi liitos, profiilin tukevuus ja erilaiset jalat ovat joitakin asioita, jotka on otettava huomioon alumiinikehikon suunnittelussa. Suunnittelijamme Henrik Rönn ja Niclas Hellgren antavat viisi vinkkiä siitä, miten varmistat, että suunnitelmasi on nopea asentaa ja toimii optimaalisesti.
Kuularuuvikäyttöisellä ja hammashihnakäyttöisellä lineaariyksiköllä on eri etuja ja vahvuuksia. Kumman valitset, riippuu muun muassa siitä, mitä sovellukselta vaaditaan nopeuden, tarkkuuden ja toleranssien suhteen. Kuularuuvilla ja hammashihnalla on erilaisia ominaisuuksia, joista kukin voi olla omalla tavallaan eduksi. Pohjimmiltaan sovellusvaatimukset ratkaisevat, kumpi sopii parhaiten. Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että jos tarvitset suurta toistettavuutta, jäykkyyttä ja voimaa, kannattaa valita kuularuuvi. Jos taas tarvitset suurta nopeutta ja pitkiä liikkeitä, hammashihna on parempi valinta.
Lineaarijärjestelmän suunnittelu ei aina ole helppoa. On olemassa joitakin yleisiä ongelmia ja sudenkuoppia. On kuitenkin asioita, joita voit hyödyntää ja apuvälineitä, jotka helpottavat työtäsi. Yksi yleisimmistä ongelmista lineaarijärjestelmän suunnittelussa on CAD-tiedostojen huono saatavuus. Ilman CAD-tiedostoa projekti saattaa pysähtyä, koska suunnittelussa eteenpäin pääseminen on vaikeaa. Siksi on tärkeää valita toimittaja, jolla on laaja CAD-kirjasto. Kehitystyön lyhentämisen kannalta on myös tärkeää, että voidaan nopeasti esittää luonnos, joka yksinkertaisella ja selkeällä tavalla osoittaa ajattelutavan. Myös tässä CAD-tiedostojen saatavuudella on suuri merkitys. On myös hyvä jo varhaisessa vaiheessa projektia saada hintahaarukka, jonka avulla voidaan löytää hyvä tasapaino hinnan ja suorituskyvyn välillä. Pikainen käsitys siitä, mitä erilaiset ratkaisut maksavat, helpottaa vertailua. Näin maaliin pääseminen sujuu nopeammin ja vältytään monilta muutoksilta ja iteraatioilta.
Rollcon myyjän Daniel Stiforsin mukaan on monia tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, mitä lisävarusteita tarvitaan hyvin toimivan johdekokoonpanon toteutukseen. Pitkän eliniän ja vähäisen huoltotarpeen saavuttamiseksi saatetaan joutua valitsemaan esimerkiksi esijännitetty kelkka tai lisätiivisteillä varustettu kelkka. Tämä johtuu muun muassa ympäristön ja sovellusvaatimusten kaltaisista tekijöistä. Sekä johteen voiteluun että suojaamiseen on myös erilaisia lisävarusteita, muun muassa erilaisia tiivisteitä ja päätyjä kelkkoihin. Ympäristöissä, joissa johdetta voi olla vaikea päästä voitelemaan, itsevoiteleva tiiviste on hyvä valinta. Ympäristön olosuhteista riippuen kuulajohteet voidaan käsitellä erilaisilla pinnoitteilla, jotka pidentävät käyttöikää. Nikkelöinti ja kromaus ovat tavallisimmat menetelmät. Näiden lisäksi on olemassa erikoiskäsittelyjä, joilla saadaan aikaan erityisen tehokas korroosiosuojaus.
Mitä liitoksia eri alumiinirakenteisiin tulee valita? Tässä muutama nyrkkisääntö, jotka helpottavat valintaa. Kun rakennat alumiinirakennetta, on helppo hämmentyä liitoksen valinnassa. Mikä oikeastaan sopii mihin, ja mitä etuja ja haittoja niillä on? Liitoksia on hieman erilaisia, mutta tässä keskitytään neljään yleisimpään: standard-, central-, universal- ja automatic-liitokseen. Kaikilla on omat etunsa ja haittansa riippuen siitä, mikä on alumiinirakenteen tarkoitus ja budjetti. Standard-liitos on yksinkertainen, central-liitos on huomaamaton mutta tärinäherkkä, universal-liitos on vahva ja automatic-liitos on joustava.
Jos haluat itse kokeilla, mikä sopii sinulle, voit tilata ilmaisen koepakkauksemme! Se sisältää kolme erityyppistä alumiiniprofiilia ja neljä erityyppistä liitosta. Näillä voit itse kokeilla, mitkä yhdistelmät sopivat parhaiten rakenteeseesi.
SIVUN SISÄLTÖ
- Näin helposti korjaat yhdensuuntaisuusongelman
- Harkitse tarkkaan, kun suunnittelet alumiinikehikkoa
- Kuularuuvin ja hammashihnan edut ja haitat lineaariyksikössä
- Näin vältät yleisimmät ongelmat lineaarijärjestelmän suunnittelussa
- Johteen tarvikkeet ja lisävarusteet – milloin käyttää mitä?
- Oikean liitoksen valitseminen alumiinirakenteeseen
Tilaa koepakkaus